Grote brand Moerdijk Alarmfase 4 Zuid Holland

  • AMSTERDAM - In het Brabantse Moerdijk woedt sinds woensdagmiddag kwart voor drie een zeer grote brand in chemicaliënbedrijf Chemie Pack aan de Vlasweg. Vanwege de rookontwikkeling is voor Zuid-Holland Zuid de hoogste alarmfase afgekondigd.


    Volgens de politie zijn de gevaarlijke stoffen die in het bedrijf zijn opgeslagen giftig, bijtend en brandbaar.
    De werking van de stoffen is door gespecialiseerde medewerkers van de hulpdiensten onderzocht. Om welke stoffen het exact gaat, is niet bekend.


    Explosies


    Er hebben zich meerdere explosies voorgedaan op het terrein. Het gaat om ontplofte opslagtanks.
    Het pand van Chemie Pack en het aangrenzende bedrijfspand van Wärtsilä, waarnaar de brand was overgeslagen, moeten volgens de brandweer als verloren worden beschouwd. Volgens hem sloeg het vuur over doordat brandende vloeistof naar het bedrijf stroomde.


    Blussen


    Brandweer, politie en andere hulpdiensten zijn massaal aanwezig op de rampplek. Het blussen van de brand wordt door de vele heftige explosies ernstig bemoeilijkt.
    Inmiddels zijn er drie bluskanonnen van de luchtmacht gearriveerd om de brandweer bij te staan. Ook de brandweer van Shell is ter plaatse. De vlammen slaan hoog uit het pand.


    Coördinatiecentrum


    Het ministerie van Justitie heeft het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (LOCC) in werking gesteld. Dat is een landelijk coördinatiecentrum voor de inzet van brandweer en overige hulpdiensten.
    Ook een Regionaal Operationeel Team van de regio Zuid-Holland Zuid is woensdag bijeengekomen. Dat bestaat uit vertegenwoordigers van de hulpdiensten.


    Geen gewonden


    De politie meldt aan NU.nl dat er geen gewonden bekend zijn. Alle medewerkers van het bedrijf zijn in veiligheid gebracht. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.
    De brand gaat gepaard met een grote rookontwikkeling. Enorme zwarte rookwolken worden momenteel door de wind naar het zuiden van Zuid-Holland gedreven.


    Luchtalarm


    In delen van de gemeente Dordrecht en van het Zuid-Hollandse eiland Hoeksche Waard is het luchtalarm afgegaan. Daarmee wordt de waarschuwing verspreid dat mensen de deuren en ramen gesloten moeten houden.
    Ook de inwoners van de gemeente Moerdijk moeten de ramen en deuren gesloten houden. Geluidswagens waarschuwen de inwoners van Moerdijk.
    Ook Rotterdam is in staat van paraatheid. De hulpdiensten van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zijn woensdag bijeengekomen om voorbereidingen te treffen mocht de rookwolk van de brand de Rotterdamse regio binnenkomen.


    Rookwolk


    Volgens weerinstituut KNMI bevond de bovenste laag van de rookwolk zich omstreeks kwart voor vijf al boven het Groene Hart. ''Daar hangt de wolk op ongeveer 500 meter hoogte", aldus een woordvoerder van het KNMI.
    De regionale omroep Omroep Brabant is uitgeroepen tot rampenzender. Mensen kunnen ook terecht op http://www.crisis.nl en bellen naar 0800-1352.


    Afgesloten


    Op last van de hulpdiensten is het scheepvaartverkeer op het Hollandsch Diep stilgelegd.
    De afslagen naar Moerdijk vanaf de snelweg A17 zijn afgesloten.
    Kijkers naar de brand in Moerdijk veroorzaken woensdagmiddag op de A16 een lange file. Omstreeks vijf uur stond het verkeer richting zuiden voor de Moerdijkbrug over 8 kilometer stil. Dat heeft de ANWB gemeld.


    Luchtvaart


    De brand heeft geen gevolgen voor het luchtvaartverkeer, zegt een woordvoerster van Luchtverkeersleiding Nederland.
    Vliegtuigen die op Schiphol vliegen ondervinden er geen enkele hinder van. Vliegtuigen van en naar het meer nabijgelegen Rotterdam Airport kunnen de rookwolken omzeilen.


    Bron: Nu.nlhttp://www.nu.nl/binnenland/24…sch-bedrijf-moerdijk.html

  • Nou, mijn vader die is brandweerman.
    En waarschijnlijk laten ze het gewoon afbranden, want ze kunnen niks doen tegen 40 meter hogen steekvlammen.


    Het enigste wat ze zouden kunnen doen is de rook weg spuiten voor het grootste deel.
    Zodat het niet ver weg waait.


    En ik vind het raar dat ze zonder ademlucht daar lopen , bij kankerwekkende stoffen.

  • ik woon zelf in Rotterdam en hier is het luchtalarm nog niet afgegaan ze gaan er van uit dat dat ook niet gaat gebeuren en er kom waarschijnlijk regen waardoor de rookwolk automatisch omlaag geblazen wordt wel vervelend voor bewoners maar die worden waarschijnlijk geevacueerd:P

  • Lichteraan wat voor afvalstoffen, als het groenafval is, dan maakt het niet zoveel uit. Alleen jammer voor personeel en eigenaar.

  • Ik woon er erg dichtbij (Etten-Leur), ik moest vanmiddag voor een bespreking naar Zwijndrecht waardoor ik langs Zevenbergen langs de brand reed.


    De brandweer meldde dat de steekvlammen tot wel 50 meter hoog konden schieten.

  • Als dat bedrijf nu pech heeft zijn ze gelijk falliet. De verzekering keert nooit het volledige bedrag uit en daarbij komt ook nog dat als het bedrijf niet kan beweizen dat ze genoeg hebben gedaan om brand te vorkomen dat de verzekering niets mag/hoeft uit te keren.


    De stoffen die vrijgekomen zijn, zijn zware gemicalíën. Dit bedrijf viel ook onder de zwaarste catagorie. Dat zijn niet zoveel bedrijven in Nederland.


    Hopelijk komen er geen vogels uit de lucht vallen door deze lucht.


    Ik hoop dat de lucht niet giftig is voor de gezondheid van de mensen.

  • Het is zwavelzuur, dat chemisch afval komt van Tetjin twaron, mijn vader en ik keken er gister na. Hij zei dat hun dat zwavelzuur daar heen sturen. Ze zeggen het niet op het nieuws trouwens omdat ze er bang voor zijn dat mensen in paniek raken. Met andere woorden, ze liegen ons voor haha.


    Als het gaat regenen dan valt al dat zwavelzuur naar beneden en aangezien het een aantal containers waren zal er nog veel naar beneden komen, dit is slecht voor het milieu. Dus ga er maar van uit dat het geevacueerd word.

  • ik woon aan de overkant van de moerdijk namelijk in de hoeksche waard, in het begin leek het heftig maar kon gewoon rustig buiten lopen ook al werd gezegd binnen blijven maar hoe kom ik anders thuis van me werk he. ;)


    Toch is het echt verdomd iritant hoeveel mensen hier in nederland mee gingen bemoeien terwijl ze niet eens weten hoe erg het nog mee viel het stonk wel in de lucht maar ik heb niks zien vallen .

    School
    Tweedejaars Informatica Student @ Hogeschool Rotterdam.


    Webtalen
    - PHP ( OOP )
    - SQL
    - JavaScript i.c.m. jQuery framework
    - (x)HTML
    - CSS
    - Actionscript
    - XML


    Programmeertalen
    - Java
    - C#
    - Ruby i.c.m. on Rails framework

  • Ik zelf woon in Ridderkerk, vlak naast Rotterdam. En hebben er toch enigszins last van gehad. Je merkte dat de lucht behoorlijk grauw was. En als je buiten liep, rook je gewoon dat er iets sterks in de lucht hing. Er zijn hier ook mensen geweest met wat ademhaling(s) problemen, en irritatie aan de ogen. Maar verder eigenlijk niks, er is geen noodsituatie uitgeroepen o.d.

Participate now!

Heb je nog geen account? Registreer je nu en word deel van onze community!