Woningcorporatie betaalt losgeld na ransomware-aanval

 • Een woningcorporatie in de omgeving van Zwijndrecht, heeft te maken gehad met een ransomware-aanval. De aanvallers hebben gedreigd om de gestolen privégegevens van huurders openbaar te maken als er niet betaald wordt. De organisatie heeft besloten om het losgeld te betalen om te voorkomen dat de gegevens openbaar worden gemaakt. Hoewel begrijpelijk, is het betalen van losgeld aan cybercriminelen geen garantie voor het veilig terugkrijgen van de gestolen gegevens.


  De grote vraag is eigenlijk wat zouden jullie doen met een ransomware-aanval als je een eigen bedrijf hebt. Of wat zou je doen als je systeembeheerder bent en het bedrijf moet adviseren ?

  Mijn eigen gedachte is dat dit een heel lastig kwestie is. Het betalen van geld zegt niet dat de gegevens niet alsnog openbaar worden gemaakt. Zekers als het een groep is die ruzie krijgen is de kans groot dat het alsnog openbaar komt.

  Benieuwd naar jullie mening! :)

 • K.Rens

  Discussie Goedkeuren
 • Het komt vaak op hetzelfde neer: geen backups.

  Alles staat en valt met veilige backups...

  100% Voorkomen kan niet, er is altijd wel ergens een lek.
  Die moet je zoveel als mogelijk dichten, maar waterdicht is het nooit.


  Toch is het lastig. Want hoever moet je terug... Want het kan al maanden in het systeem zitten. Je hebt dan wel je bestanden terug maar voor hoelang?

  Je bent toch wel even bezig met


  - Terugzetten

  - Scannen

  - Nakijken

  - Verdachte bestanden te verwijderen / isoleren

 • Precies! En misschien nog voor 't scannen gwn systemen enkel in safemode runnen voor je die verdachte bestanden hebt kunnen isoleren. Als je inderdaad al het geluk hebt om vanaf bruikbare backups te kunnen werken..

Participate now!

Heb je nog geen account? Registreer je nu en word deel van onze community!