Providers maken gestolen telefoons onbruikbaar

  • Vanaf volgend jaar zullen telecomproviders gestolen telefoons op afstand onbruikbaar maken, zo meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie op de eigen website. De ministeries van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en Veiligheid en Justitie (V&J) zijn met de telecomproviders KPN, Vodafone en T-Mobile in gesprek om in 2013 gestolen mobiele telefoons op afstand onklaar te maken. Dieven die denken met het stelen van een mobiele telefoon gratis te kunnen bellen en sms’en komen daardoor bedrogen uit.


    Het onklaar maken van de mobiele telefoon op afstand kan door het IMEI-nummer te blokkeren. Het IMEI-nummer is het serienummer en is voor elke mobiele telefoon uniek. Een telefoon waarvan het IMEI-nummer is geblokkeerd wordt onbruikbaar, ook als er een nieuwe SIM-kaart in wordt geplaatst. Door *#06# in te toetsen op de telefoon of tablet met 3G verbinding kan eenvoudig het IMEI-nummer worden achterhaald.


    Straatroven
    Criminelen zien volgens het ministerie een mobiele telefoon als eenvoudig te stelen en snel verhandelbaar. Dit blijkt onder meer uit het aantal straatroven waarbij de crimineel het heeft gemunt op mobiele telefoons. "Overvallen en ramkraken op telecomwinkels en transporteurs van telecomapparatuur bevestigen dit beeld. Door een gestolen mobiele telefoon op afstand onklaar te maken worden dergelijke diefstallen onrendabel."


    Het ministerie stelt dat de maatschappelijke impact van deze vormen van criminaliteit voor zowel burgers die slachtoffer worden van straatroven en het daarmee gepaard gaande geweld als voor het bedrijfsleven groot is.


    In meerdere landen, waaronder België en het Verenigd Koninkrijk, is het nu al mogelijk om het IMEI-nummer te blokkeren. Dit heeft in die landen geleid tot een aanzienlijke daling van het aantal slachtoffers van deze vorm van criminaliteit.


    Bron: http://www.security.nl/

Participate now!

Heb je nog geen account? Registreer je nu en word deel van onze community!