Microsoft eist Google-ban op BBC, Wikipedia en Bing

  • Microsoft stuurt automatisch foutieve blokkadeverzoeken aan Google over auteursrechtenschendingen. Onder meer de BBC, Wikipedia en Microsofts eigen zoekmachine Bing staan op de zwarte lijst.


    De blokkadeverzoeken zijn in het kader van de Amerikaanse wet DMCA (Digital Millennium Copyright Act) waarmee schendingen van auteursrechten zijn aan te pakken door de rechtenhouders. Veel DMCA-sommaties worden automatisch aangemaakt en ook automatisch gehonoreerd door aangeschreven partijen als hosters, internetfora en zoekmachines als Google.


    Zoekresultatencensuur
    Gedurende het afgelopen jaar heeft Microsoft bij Google verzoeken ingediend om in totaal bijna 5 miljoen webpagina's te blokkeren. In een DMCA-sommatie van afgelopen zomer is er een fout gemaakt waardoor pagina's op de korrel zijn genomen bij nieuwsmedia als de BBC, CNN, Huffington Post, TechCrunch, Washington Post en Buzzfeed naast websites als Wikipedia, AMC Theatre, Rotten Tomatoes, ScienceDirect en zelfs een tweetal Amerikaanse overheidssites.


    In andere DMCA-verzoeken heeft Microsoft aan Google gevraagd om webadressen op Spotify.com en het eigen Bing.com in de ban te doen, meldt p2p-nieuwssite TorrentFreak. Het gaat om verwijdering van de gewraakte links uit de zoekresultaten van de marktdominante zoekmachine Google.


    Doel: Windows 8 bèta
    De inzet van deze blokkadeverzoeken is het voorkomen van ongeautoriseerde distributie van Microsoft-software. Daaronder 'piratenkopieën' van applicatiepakket Office en exemplaren van de openlijk verkrijgbare Windows 8 bèta. Het is in het verleden al voorgekomen dat uitgelekte proefversies en elders aangeboden officiële bèta's door derden zijn voorzien van ingebakken malware.


    Verificatie van de echtheid van een download valt te doen door een bestandscontrole, met bijvoorbeeld een SHA1-checksum. Microsoft geeft bij de downloadbare iso-bestanden van de Windows 8 bèta's de SHA-1 hash die als 'controlecijfer' dient.


    De lijst
    Volgens het recente Google-blokkadeverzoek van Microsoft zouden 66 webpagina's de bèta van het nieuwe besturingssysteem distribueren, of linken naar een oneigenlijke downloadlocatie. Bijna de helft van de te blokkeren webadressen heeft volgens TorrentFreak echter niets te maken met Windows 8.


    "Afgaande op de paginatitels en content zijn de websites in kwestie op de korrel genomen omdat ze refereren aan het nummer '45' ", concludeert de p2p-nieuwssite. Microsofts blokkadeverzoek met de complete lijst is in te zien op de website Chilling Effects, die het 'juridische weer' op internet monitort.


    Bron: http://webwereld.nl/

Participate now!

Heb je nog geen account? Registreer je nu en word deel van onze community!