XBMC viert tiende verjaardag

  • Opensource mediacenter XBMC viert deze week zijn tiende verjaardag. Begin oktober 2002 kwam de eerste bèta van de populaire mediacenter-software tot stand door het samenvoegen van twee projecten. Sindsdien verschenen vele versies.


    Op 5 oktober 2002 kwam de mediaspeler tot stand doordat de bedenker van YAMP, een gebruiker met de bijnaam Frodo, zich bij het Xbox Media Player-team voegde en de twee projecten samenvoegde. De eerste publieke bètaversie van de gecombineerde broncode kwam tien jaar geleden beschikbaar onder de naam Xbox Media Player.


    Sinds die release zijn er vele versies van de mediaspeler verschenen. De eerste stabiele versie, v1.0.0, kwam uit in 2004 en kreeg de nieuwe naam Xbox Media Center. In 2006 kwam versie v2.0.0 uit onder de naam XBMC. In 2007 werd Linux-ondersteuning toegevoegd.


    De developers stellen dat het project vele evoluties heeft meegemaakt. Zo is het versiebeheer van CVS via SVN naar GitHub verplaatst. Ook ondersteunt het project inmiddels vele platforms, formaten, features en skins.


    Onlangs werd een Android-versie aangekondigd. Avontuurlijke tweakers kunnen de nightly-builds hier al van uitproberen. Binnenkort wordt een versie met de toepasselijke naam XBMC Frodo vrijgegeven. Deze versie zal onder andere tv-programma's kunnen opnemen. Ook willen de ontwikkelaars de software op de Android-console Ouya uitbrengen.


    Bron: tweakers.net

Participate now!

Heb je nog geen account? Registreer je nu en word deel van onze community!