Iran: blokkade Gmail gebeurde per ongeluk

  • Volgens een medewerker van het Iraanse ministerie van telecom was de blokkade van Gmail een 'fout'. De blokkade is inmiddels ongedaan gemaakt. Ook de beveiligde versie van de Google-zoekmachine is weer te gebruiken.


    Mohammad Reza Miri van een comité van het Iraanse ministerie van telecom dat als taak heeft om het internet te filteren, stelt volgens persbureau AFP dat de blokkade van Gmail per ongeluk gebeurde. Deze inmiddels teruggedraaide blokkade zou een neveneffect zijn geweest van een blokkade van YouTube, waarschijnlijk vanwege de omstreden anti-islamfilm Innocence of Muslims. Iran zou niet genoeg 'technische knowhow' hebben gehad om alleen YouTube en niet Gmail te blokkeren.


    Dat is echter weinig aannemelijk; YouTube werd immers al sinds de Iraanse presidentsverkiezigen van 2009 in dat land geblokkeerd. Bovendien zei een medewerker van de organisatie die belast is met het opsporen van illegale content eerder expliciet dat Gmail en Google in heel Iran zouden worden gefilterd. Toch bleek alleen de met ssl beveiligde versie van de Google-zoekmachine niet te gebruiken, in tegenstelling tot wat verschillende media, waaronder Tweakers.net, meldden.


    Door enkel de onbeveiligde versie toe te staan zou de Iraanse overheid desgewenst kunnen bijhouden welke zoekopdrachten Iraniërs uitvoeren. Inmiddels is ook de beveiligde versie van Google weer te gebruiken.


    Misschien is de Iraanse overheid geschrokken van de ophef die de kop opstak na de blokkade van Gmail. Zelfs de Iraanse media, die doorgaans als spreekbuis voor de overheid fungeren, berichtten kritisch over de blokkade.


    Zondag berichtte persbureau AP dat Iran met een eigen e-maildienst zou komen, met de naam Fajr. Dat is Iraans voor 'dageraad'. Ook op de planning staat een zoekmachine, met de naam Fakhr, Iraans voor 'trots'. Iran wil al langer met een eigen, 'halalversie' van het internet komen, die is afgesloten van de rest van het internet. Of normale internettoegang blijft bestaan naast de halalversie, is nog onduidelijk.


    Bron: http://www.tweakers.net

Participate now!

Heb je nog geen account? Registreer je nu en word deel van onze community!