Wat is Android 4.0 Ice Cream Sandwich?

  • Android 4.0, de nieuwste versie van het open besturingssysteem, heeft de naam Ice Cream Sandwich mee gekregen. Maar wat is er allemaal veranderd? Lees hier verder, ik heb alles netjes vermeld.


    Google heeft alle concepten gepakt waar Android al bekend om stond, en heeft deze verbeterd. Denk hierbij aan Multitasking, de notificaties, instelbare home screens en widgets en de uitgebreide interactiviteit. Daarnaast hebben ze goed nagedacht over communicatie en het delen van informatie, en hier ook goed op ingespeeld.


    Systeem Balk:


    De System Bar bestaat uit drie knoppen. Terug, Home en Recente Apps. Deze knoppen blijven over het algemeen altijd zichtbaar, maar sommige Apps verbergen deze knoppen om van het volle scherm gebruik te kunnen maken.
    De knoppen Terug en Home zijn vanzelfsprekend, maar de Recent App knop zorgt voor extra gemak met het multitasken. Met een druk op de knop krijg je een lijst te zien met alle recent geopende Apps. Hierdoor word het wel erg makkelijk om te switchen tussen de Apps.
    Home Screen
    De nieuwe Home Screen heeft de mogelijkheid om mappen aan te maken om je Apps en snelkoppelingen in overzichtelijke groepen in te kunnen delen.
    Ook de Widgets zijn een stuk uitgebreider geworden. Widgets met live content zijn altijd up to date. Mail, kalender, muziek en je favoriete sociale netwerken, allemaal op je home screen. De Widgets zijn ook in grootte verstelbaar om ruimte te besparen, of juist meer informatie er uit te krijgen.


    Vergrendeling:


    Het nieuwe lock screen gaat veel verder dan alleen vergrendelen en ontgrendelen. Spring direct naar de camera, of open direct nieuwe berichten door het notificatie scherm naar beneden te trekken. Wanneer je naar je muziek luistert kan je deze direct besturen of bekijken, allemaal zonder het toestel te hoeven ontgrendelen.
    Bij inkomende gesprekken kan nu ook gekozen worden om direct een SMS bericht te sturen zonder het gesprek aan te nemen of het toestel te moeten ontgrendelen. Bij een binnenkomend gesprek hoef je alleen te sliden om te zien welke opties je kan kiezen. Deze opties zijn instelbaar in de Settings App.
    Het ontgrendelen van je toestel kan ook met je gezicht. Met de Face Unlock functie kan je met gebruik van de camera aan de voorkant je gezicht laten herkennen als enige die het toestel mag unlocken. Een backup Pin code of patroon moet wel ingesteld worden, mocht je toestel je ineens niet meer herkennen na een dagje onder de zonnebank.


    Toetsenbord:


    Met het vernieuwde toetsenbord gaat het invoeren van tekst nog sneller en preciezer. Verbeterde foutcorrectie en woord suggesties zorgen er voor dat het bijna een uitdaging is om woorden verkeerd te spellen. Mocht er toch een woord verkeerd zijn, zal deze rood onderstreept worden. Met een simpele tap kan je deze aanpassen, verwijderen of toevoegen.
    Om gespecialiseerde functies te kunnen gebruiken zijn is er de mogelijkheid om woordenboeken, spellingscontroles en soortgelijke diensten te downloaden van andere partijen.


    Stembesturing:


    Met de nieuwe stem besturing kan je tekstberichten in verschillende talen inspreken. Deze berichten kunnen zo lang als je wilt, zelfs met leestekens om een volwaardige tekst te kunnen maken met alleen je stem. Ideaal om lange e-mail berichten te maken of om een nieuwe post op je blog aan te maken.
    Er zijn Apps beschikbaar van derde partijen welke de stem besturing naar een nieuw niveau tillen. Een voorbeeld hiervan is Speaktoit Assistant. Met functies vergelijkbaar met -en volgens vele beter dan- Siri van Apple, is dit een Must Have.


    Toegankelijkheid:


    Voor blinden en slechtziende is Android 4.0 een stuk vriendelijker geworden. De nieuwe “explore-by-touch”-modus maakt het mogelijk de telefoon te bedienen zonder het scherm te hoeven zien. In deze modus zal er door het scherm eenmalig aan te raken, een stem uitleggen in welke functie het toestel zich bevindt. Vanuit hier kan volledig genavigeerd worden door alle standaard Apps met alleen touch en vocale feedback. In de Browser kan bijvoorbeeld je favoriete web content voorlezen worden.
    Deze nieuwe modus is erg handig doordat deze gebruik maakt van de systeem bar, en niet afhankelijk is van hardwarematige knoppen. Erg handig is ook dat tijdens de eerste setup van je toestel, direct alle functies met betrekking tot toegankelijkheid aan te zetten zijn door middel van een simpel gebaar. Hierdoor kunnen blinden en slechtziende zelfstandig het toestel naar wens installeren.


    Camera:


    Verbeteringen zoals geen vertraging op de sluitertijd en verhoging van de snelheid waarop foto’s achter elkaar genomen kunnen worden, zorgen voor een prettige werking met de camera. Gezicht detectie in combinatie met automatische focus maakt prachtige groepsfoto’s.
    Tijdens het opnemen van een video kan je met een tap op het scherm een snapshot maken. De losse foto wordt dan opgeslagen terwijl de video onafgebroken door blijft filmen.


    De manier waarop foto’s en video in de bibliotheek staan is verbeterd. Om te beginnen kan je deze op verschillende manieren sorteren. Dit kan op datum, locatie, personen en tags. Daarnaast is er een foto bewerker ingebouwd. Bijsnijden, draaien, rode ogen verwijderen en veel meer. Allemaal zonder aanvullende Apps nodig te hebben.


    Browser:


    Met de nieuwe Android Browser is het onder andere mogelijk om de standaard versie van de website te laten zien, in plaats van de mobiele variant. Per website kan dit ingesteld worden, zodat deze optie onthouden wordt voor de volgende keer.
    Websites met veel inhoud kunnen opgeslagen worden om later terug te kijken, zonder dat daar een internet verbinding voor nodig is.
    De snelheid van de Browser is ook flink vooruit gegaan. Tests op een Samsung Galaxy Nexus laten een verbetering zien van bijna 550% in de V8 Benchmark Suite, en bijna 70% verbertering in de SunSpider 9.1 JavaScript Benchmark.


    Android Beam:


    Met Android Beam kunnen twee gebruikers met gebruik van de Near Feald Communication (NFC) functie bestanden met elkaar delen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Apps, contacten, muziek en video’s. Erg simpel in gebruik, zonder ergens diep in een menu te moeten zoeken. Raak gewoon met het ene toestel, het andere toestel en tap om te verzenden.
    Bij het delen van Apps wordt de link naar de App in Android Market door gestuurd. De App wordt dus niet echt verzonden tussen de toestellen.


    Conclusie:


    Een hele hoop handige functies in het operating system. Hierdoor hoef je niet overal een App voor te downloaden om goed gebruik te maken van alle functies van je toestel. Vernieuwende dingen als het Face Unlocken en de stembesturing maken deze versie van Android een krachtige speler in de mobiele oorlog.


    Bron: google & androidmagazine

  • Guest, wil je besparen op je domeinnamen? (ad)

Participate now!

Heb je nog geen account? Registreer je nu en word deel van onze community!