DDoS-aanval Nederlandse websites

  • In de afgelopen dagen hebben Nederlandse websites te maken gehad met verstoringen, veroorzaakt door pro-Russische hackersgroepen. Deze aanvallen worden gezien als een reactie op de steun die Nederland heeft geboden aan Oekraïne. Ondanks deze incidenten benadrukt een expert dat we nog niet in een volwaardige cyberoorlog verzeild zijn geraakt. Nu ben ik benieuwd wat jullie mening hierover is.

    Zijn websites goed beveiligd of is tegen Ddos niks te doen ?
    Zijn we in cyberwar beland met Rusland ?


    Op maandag werden de websites van Maastricht Aachen Airport en de vereniging van openbaarvervoerbedrijven (OV-NL.nl) getroffen door een zogenaamde DDoS-aanval, waarbij de sites lange tijd moeilijk toegankelijk waren. De verantwoordelijkheid voor deze actie werd opgeëist door NoName0571, een hackersgroep met pro-Russische sympathieën, via het berichtenplatform Telegram.

    Volgens cybersecurityexpert Dave Maasland van ESET kan deze vorm van aanvallen worden gezien als 'digitaal vandalisme'. Hij vergelijkt het met fysieke vernielingen, waar gefrustreerde individuen bijvoorbeeld een bushokje zouden vernielen om hun onvrede te uiten. In het digitale domein uit zich deze frustratie door het platleggen van websites.



    Opmerkelijk is dat je geen geavanceerde hacker hoeft te zijn om een DDoS-aanval uit te voeren. Op platforms zoals het darkweb, een verborgen deel van het internet, bieden criminelen DDoS-aanvallen aan als dienst. Met slechts enkele euro's kun je daar al een website laten aanvallen.

  • Guest, wil je besparen op je domeinnamen? (ad)

Participate now!

Heb je nog geen account? Registreer je nu en word deel van onze community!