Facebook betaalt 0,34 procent belasting

  • AMSTERDAM - Facebook heeft over ruim 1 miljard euro aan inkomsten slechts 0,34 procent belasting betaald.


    Dat bericht the Guardian maandag. Eerder kwamen Google, Apple en Amazon al onder vuur te liggen vanwege het lage percentage belasting.
    Facebook zette in 2011 buiten de Verenigde Staten omgerekend 1,031 miljard euro om en liet dat via het kantoor in Ierland betalen. Vervolgens werd een groot gedeelte van het bedrag naar de Kaaimaneilanden overgemaakt om belasting te ontlopen.


    Deze methode heet Double Irish en is 100 procent legaal, maar kan op veel kritiek rekenen. Vooral Amazon lag eerder flink onder vuur. Facebook betaalde in 2011 over de inkomsten buiten de Verenigde Staten dus maar 0,34 procent belasting. In totaal kwam het bedrag uit op 3,56 miljoen euro.
    Nederland
    Veel techbedrijven sluizen hun inkomsten via Ierland ook nog naar Nederland. Vervolgens gaat het geld naar Bermuda en dan weer terug naar Ierland. Deze methode heet 'Double Irish with a Dutch Sandwich'.
    Facebook stelt in een reactie aan alle regels te voldoen. Bovendien zou gekozen zijn voor een internationaal hoofdkantoor in Ierland omdat dat de beste locatie is om personeel te vinden.



    Door: NU.nl/Colin van Hoek

  • De belasting in Amerika is inderdaad nonsens. En er zal in de toekomst waarschijnlijk een verbod op komen als het vaker gebeurt, dus laat Facebook lekker nog profijt hebben van deze (nog) legale actie.

  • Ze betalen weinig belasting, maar zorgen wel voor een enorme impuls voor de economie. De overheid zal er in eerste instantie niet veel aan verdienen (qua belasting), maar door het geld wat er in wordt gestoken (investeerders / adverteerders) wordt de algemene economie wel weer gestimuleerd.



    Met vriendelijke groet,
    Maks Jorritsma

Participate now!

Heb je nog geen account? Registreer je nu en word deel van onze community!