Politie maakt fouten bij opvragen bel- en internetdata

  • AMSTERDAM - Opsporingsdiensten maken veel fouten bij het opvragen telecomdata en internetgegevens. Diverse politiekorpsen zijn niet goed op de hoogte van de geldende voorschriften.

    Dat concludeert het ministerie van Veiligheid en Justitie na intern onderzoek (pdf).


    Opsporingsdiensten kunnen bij het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) bel-, sms- en internetgegevens opvragen. In 2011 werd het CIOT 2,3 miljoen keer geraadpleegd.


    Eerder bleek al dat na het opvragen van informatie niet altijd de juiste documenten getoond konden worden. Het ministerie besloot opnieuw een intern onderzoek te doen en concludeert nu dat korpsen niet goed op de hoogte zijn van de voorschriften.



    Rechtmatigheid
    Kort gezegd wordt het bevragingsproces niet altijd goed vastgelegd. Ook ontbreekt bij een vijfde van alle bevragingen nadere documentatie over het misdrijf waarvan de onderzochte persoon verdacht wordt. Tot slot blijkt de geldige machtiging in sommige gevallen te ontbreken of niet goed gedocumenteerd te zijn.


    Een opsporingsambtenaar moet in veel gevallen van een rechter-commissaris toestemming krijgen om informatie uit het CIOT op te vragen. "Door het ontbreken van de machtiging is volledige controle achteraf niet mogelijk", concludeert het ministerie.


    "De opsporingsdiensten hebben een onvolledig beeld van de geldende voorschriften ten aanzien van de rechtmatigheid van bevragingen. Hierdoor zijn verschillende werkwijze ontstaan."


    Drie van de twaalf korpsen hanteren het geautomatiseerde ondersteuningssysteem POLIOM. In dit systeem wordt alle relevante informatie en documentatie opgenomen om de rechtmatigheid van een CIOT-bevraging te kunnen beoordelen. Bij deze korpsen is dus wel alle vereiste informatie aanwezig.


    In totaal werden 350 CIOT-bevragen op rechtmatigheid getoetst.



    Aanbevelingen
    In het onderzoek wordt Ivo Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie, geadviseerd op 'zeer korte termijn' de voorschriften voor CIOT-bevragingen te actualiseren. Bovendien moeten de voorschriften breed bekend worden gemaakt aan alle opsporingsdiensten.


    Korpschefs worden opgeroepen het geautomatiseerde systeem POLIOM te implementeren. Bovendien zou er een uniform intern auditingsysteem gewaarborgd moeten worden om te kunnen beoordelen of bevragingen rechtmatig zijn.


    Bron: Nu.nl

Participate now!

Heb je nog geen account? Registreer je nu en word deel van onze community!