Kadhafi dood?

  • De dood van Kadhafi is niet zeker.
    Maar wel een stuk van NOS:


    Kolonel Kadhafi is gedood tijdens zijn arrestatie in Sirte. Dat zegt de Nationale Overgangsraad. De voormalige Libische leider zou in zijn hoofd en benen zijn geraakt tijdens gevechten om zijn geboorteplaats. Ook een zoon van Kadhafi zou zijn omgekomen. Volg al het nieuws over de arrestatie van Kadhafi van minuut tot minuut in dit liveblog.


    15.42 uur: Blijdschap bij ambassade
    Verslaggever Jeroen Wollaars was bij de Libische ambassade in Den Haag. "Daar heerste blijdschap", vertelt hij.


    "Ik werd ontvangen door een breed glimlachende vrouw. Toen ik naar binnen ging, stond de metaaldetector uit. 'We zijn nu veilig', zei ze grappend. De chargé d'affaire, Achmed Tabuli, hield zich via al-Jazeera en Facebook op de hoogte van alle gebeurtenissen. Hij had het over een 'belangrijke dag voor Libië'. Maar hij was ook verdrietig voor de mensen die zijn omgekomen bij de strijd. 'Het is de wil van God dat Kadhafi is omgekomen', zei hij verder."


    15.37 uur: Een Kadhafi-zoon gedood, de ander ontkomen?
    Bij de aanval op Sirte zouden Kadhafi, zijn vertrouwelingen en familieleden allemaal verschillende kanten zijn opgevlucht. Zo zou Kadhafi's zoon Saif al-Islam ook bij Kadhafi zijn geweest. De laatste maanden was hij vaak het gezicht van het Kadhafi-regime. Het lijkt er nu op dat Saif is ontkomen aan de strijders van de Overgangsraad.


    Inmiddels meldt de Overgangsraad dat een andere zoon van Kadhafi, Mutassim, ook is omgekomen. Een woordvoerder zegt dat het stoffelijke overschot van Mutassim in Sirte is gevonden.


    15.30 uur: Chris Ostendorf over NAVO-aanval
    Correspondent Chris Ostendorf vertelt over de aanval van de NAVO op een militair konvooi in de buurt van Sirte. Die was gericht op "militaire voertuigen die een duidelijke dreiging betekend hebben voor de burgerbevolking", aldus de NAVO. Kijk en luister naar onze correspondent:



    15.25 uur: 'Kadhafi's minister van Defensie ook dood'
    Abu Bakr Younis, minister van Defensie tijdens het regime van Muamar Kadhafi, zou ook zijn gedood. Hij was volgens de Arabische zender al-Arabiya bij Kadhafi toen die door strijders van de Overgangsraad werd gevonden.


    15.22 uur: 'Kadhafi zat bij schuilplaats in Sirte'
    Volgens een ooggetuige, een strijder die bij de val van Sirte was, zat Muamar Kadhafi niet in het konvooi dat door de NAVO is beschoten. Kadhafi zat volgens de rebel bij een schuilplaats in Sirte. Daar hebben strijders van de Overgangsraad hem gevonden en neergeschoten.


    15.21 uur: Hans Jaap Melissen over Kadhafi-aanhang
    Verslaggever Hans Jaap Melissen was de afgelopen maanden vaak in Libië. Hij vertelt wat er nu gaat gebeuren met de aanhangers van Muamar Kadhafi.



    15.18 uur: SP'er Van Bommel reageert
    SP-Kamerlid Harry van Bommel, die met een Kamerdelegatie in Srebrenica is, noemt de gevangenname van Kadhafi "goed nieuws". "Want dan moet hij verantwoordelijkheid afleggen voor zijn daden. Dat is goed voor het proces van 'nation building'", zegt Van Bommel.


    Over een mogelijke rechtszaak tegen Kadhafi voor het Internationale Strafhof in Den Haag zegt Van Bommel: "Het liefst zie ik een rechtszaak in Libië zelf. Als dat niet mogelijk is, kan het in Den Haag."


    15.15 uur: Hillen 'opgelucht' onder voorbehoud
    Minister Hillen van Defensie wil pas officieel reageren als de berichten over de arrestatie of dood van Kadhafi zijn bevestigd. Wel laat hij alvast weten dat "als de berichten kloppen, en Kadhafi is uitgeschakeld, dan ben ik opgelucht".


    15.13 uur: 'Kadhafi in Misrata aangekomen'
    Een correspondent van al-Arabiya in Misrata zegt dat het lichaam van Kadhafi in de stad is gearriveerd. Journalisten zouden het lijk mogen filmen.


    Officieel is er nog steeds geen bevestiging over de dood van Kadhafi. Ook is nog niet duidelijk hoe de gevallen leider gepakt is.


    15.12 uur: Libische televisie meldt dood Kadhafi
    De Libische staatstelevisie meldt de dood van Kadhafi. Bekijk het fragment hier:



    15.08 uur: Sap hoopt op verzoening
    GroenLinks-leider Sap heeft inmiddels ook gereageerd. Op Twitter schrijft ze:


    "Hopelijk leggen zijn getrouwen snel de wapens neer, zodat verzoeningsproces in Libië op gang kan komen na 42 jaar dictatuur"


    15.04 uur: Meer details over NAVO-aanval
    Volgens een NAVO-woordvoerder werd het militaire konvooi vanmorgen om 8.30 uur onder vuur genomen. Volgens het Britse ministerie van Defensie hebben de vliegtuigen niet bewust geschoten op een konvooi met Kadhafi. "Het konvooi werd onder vuur genomen omdat we dachten dat dit de laatste pro-Kadhafi troepen waren die Sirte verlieten", zegt een woordvoerder. Het ministerie zegt dat geen Britse vliegtuigen betrokken waren bij de aanval.


    15.01 uur: 'Autopsie op lichaam Kadhafi'
    Een lid van de Nationale Overgangsraad zegt op al-Arabiya dat het lichaam van Kadhafi nu naar de stad Misrata wordt gebracht voor autopsie. Pas daarna zal voorzitter Jalil het Libische volk toespreken.


    14.59 uur: Slob vindt het 'geweldig nieuws'
    ChristenUnie-leider Slob noemt het "goed nieuws voor het volk van Libië" dat Kadhafi is opgepakt. Over berichten dat Kadhafi zou zijn overleden, zegt de CU-voorman dat hij het beter zou vinden als Kadhafi voor het Internationale Strafhof in Den Haag was berecht.


    14.57 uur: Nog geen Jalil
    Op de Arabische zender al-Arabiya bevestigt een hoge functionaris van de Nationale Overgangsraad dat Kadhafi dood is. Beelden of een definitieve bevestiging zijn er nog niet. Voorzitter Mustafa Jalil van de Overgangsraad is nog niet verschenen.


    14.53 uur: Wilders reageert
    PVV-leider Wilders heeft op Twitter gereageerd op de arrestatie van Muamar Kadhafi.


    Geweldig: einde aan Khadaffi tijdperk. Geen tranen voor die dictator. En nu maar hopen dat nieuwe regime niet nog repressiever wordt.


    14.52 uur: NAVO schoot op 'militaire voertuigen'
    De aanval die de NAVO vanochtend uitvoerde op een Kadhafi-konvooi bij Sirte, was gericht op "militaire voertuigen", zegt correspondent Chris Ostendorf. Die voertuigen zouden "een duidelijke dreiging betekend hebben voor de burgerbevolking". Het blijft volgens Ostendorf "schimmig" of Kadhafi in een van die voertuigen zat.


    14.48 uur: Foto openbaar
    Het doorgaans goed ingelichte persbureau AFP heeft een foto vrijgegeven (zie boven) van wat de arrestatie van Kadhafi zou zijn. Op het beeld, een frame uit een digitaal filmpje van de arrestatie, is een zwaargewonde man te zien die tegen iemand anders aanhangt. Het gezicht lijkt op dat van de Libische oud-leider, maar een bevestiging ontbreekt nog.


    14.43 uur: Meer reacties
    D66-leider Pechtold heeft vanuit Aruba gereageerd op de vondst van Kadhafi. "Hij moet nu zo snel mogelijk naar Den Haag", zei Pechtold tijdens een bezoek van de fractieleiders in de Tweede Kamer aan het eiland.


    De Italiaanse premier Berlusconi zegt dat de oorlog in Libië "nu voorbij" is. "Sic transit gloria mundi", zei Berlusconi in het Latijn, "zo vergaat de glorie van de wereld". Berlusconi kon jarenlang goed door een deur met Kadhafi, maar keerde zich tijdens de revolutie in Libië van de kolonel af.


    14.37 uur: NAVO heeft geschoten op Kadhafi-konvooi
    De NAVO zegt dat het vanochtend op de weg tussen Sirte en Misrata een konvooi van pro-Kadhafi legervoertuigen heeft geraakt. Of Kadhafi in een van de voertuigen zat, is onduidelijk.


    14.30 uur: Kadhafi naar Misrata
    Op de zender al-Arabiya zegt een militaire woordvoerder van de Overgangsraad dat Kadhafi's dood nog niet is bevestigd. Kadhafi is volgens hem wel van Sirte, de plaats waar hij is aangehouden, naar Misrata vervoerd. Die stad ligt 150 tot 200 kilometer ten westen van Sirte.


    14.22 uur: Onduidelijkheid over toestand Kadhafi
    Een hoge functionaris van de Overgangsraad heeft gezegd dat Kadhafi aan zijn verwondingen is bezweken. Een officiële bevestiging van Kadhafi's dood is er niet; toch melden steeds meer bronnen dat de Libische ex-leider niet meer leeft.


    Er is inmiddels ook een foto opgedoken waarop een hevig bloedende Kadhafi is te zien. Die hopen we zo snel mogelijk online te publiceren.


    14.16 uur: Jalil gaat spreken
    Het hoofd van de Overgangsraad, Mustafa Abdel Jalil, zal over korte tijd een toespraak houden. Die wordt live uitgezonden op Journaal 24.


    14.15 uur: Syrië ontkent
    Een Syrisch tv-station, dat op handen is van Kadhafi, ontkent dat de voormalige leider is gevangengenomen of gedood.


    14.13 uur: State Department weet van niets
    Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kan de arrestatie van Kadhafi niet bevestigen. "Wij zien ook de berichten, maar we kunnen ze niet bevestigen", aldus een woordvoerder van het State Department.


    14.08 uur: 'Overtuigd dat het klopt'
    Een minister van de Overgangsraad is ervan overtuigd dat het bericht over de arrestatie van Kadhafi klopt. "Ze hebben me er vroeg in de ochtend voor wakker gemaakt. Dat hadden ze niet gedaan als ze er niet zeker van waren", aldus de minister.


    Zijn statement kan erop duiden dat Kadhafi vroeg in de ochtend is gearresteerd. Over het tijdstip van zijn aanhouding is nog niets bekend.


    14.06 uur: Uitbundige sfeer in Tripoli
    Libië-kenner Gerbert van der Aa zit momenteel in de Libische hoofdstad Tripoli. Hij merkte dat de sfeer plotseling uitbundiger werd. "Mensen begonnen steeds harder te juichen, claxoneren en in de lucht te schieten, je kent het wel. Toch durft men het daar niet helemaal te geloven."


    14.02 uur: Mogelijk NAVO-aanval
    De Overgangsraad laat weten dat de NAVO aanvallen heeft uitgevoerd op Sirte. Het is niet duidelijk of dat klopt; de NAVO heeft nog niet gereageerd. Het militaire bondgenootschap zegt de aanhouding van Kadhafi "te onderzoeken".


    14.00 uur: Reactie Rosenthal
    Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft nog niet gereageerd op de arrestatie van Kadhafi. Hij was op bezoek in Japan en is nu op vakantie. Hij wordt door zijn voorlichter op de hoogte gebracht. Die heeft alvast laten weten dat er in ieder geval een bevestiging van Kadhafi's aanhouding moet komen.


    13.58 uur: 'Kadhafi snel naar Den Haag'
    Premier Rutte zegt dat Kadhafi wat hem betreft zo snel mogelijk naar Den Haag gebracht moet worden. Daar zou hij terecht moeten staan voor het Internationale Strafhof, aldus de premier.


    13.54 uur: Kadhafi dood, zegt ook de Overgangsraad
    Ook de Libische Overgangsraad en de staatstelevisie melden dat Muamar Kadhafi is gedood. Hij zou aan de verwondingen zijn bezweken die hij tijdens de schotenwisseling bij zijn arrestatie opliep.


    13.50 uur: Kadhafi dood, zegt al-Jazeera
    Het Arabische tv-station meldt dat Kadhafi bij de schotenwisseling zou zijn gedood. De dood van Kadhafi is echter niet bevestigd.


    13.47 uur: Reactie van premier Rutte
    Premier Rutte heeft in een eerste reactie laten weten dat hij de arrestatie van Kadhafi "goed nieuws" vindt. "Als het klopt, zou het geweldig nieuws zijn", zei de premier. Rutte is op dit moment in Moskou voor een ontmoeting met de Russische president Medvedev en premier Poetin.


    13.40 uur: 'Don't shoot, don't shoot!'
    Een strijder van de Libische rebellen zegt dat Kadhafi de rebellen zou hebben gevraagd om hem niet te doden. "Don't shoot, don't shoot!", zou Kadhafi hebben geroepen.


    13.35 uur: Stand van zaken
    Om ca. 13.15 uur heeft de Libische overgangsraad de arrestatie van Muamar Kadhafi gemeld. De verdreven leider zou gevangen zijn genomen in Sirte, zijn geboorteplaats en laatste bolwerk. Eerder vandaag liet de Overgangsraad al weten dat Sirte was ingenomen.

  • Guest, wil je besparen op je domeinnamen? (ad)
  • Om eerlijk te zijn, vind ik dit allemaal bullshit, hoe het allemaal is verlopen noem ik corrupt.


    Engeland en Frankrijk, verdelen nu olie. Hoe zit het daarmee?

  • Citaat van Malik

    Om eerlijk te zijn, vind ik dit allemaal bullshit, hoe het allemaal is verlopen noem ik corrupt.


    Engeland en Frankrijk, verdelen nu olie. Hoe zit het daarmee?

    wie is er tegenwoordig niet corrupt !(h)

  • Niet te vergeten


    IK VIND!!!
    Hij kwam tenminste voor de islam op:)
    Tjah er zijn doden gevallen?
    Is normaal bij dit soort situaties bekijk maar afbeeldingen op google Israël - Palestina vermoorden Israëlitische militaire onschuldige kinderen van 6 a 8 jaar?


    Kadhafi vermoorde ook mensen maar dat waren de Amerikaanse billelikkers:)


    Libië was een rijk land:) rijker dan Nederland zelf komt Amerika met paar zinnen komt het volk in opstand en dan gebeurd dit?


    Naja zo vind ik het tenminste:)


  • Vandaar dat ik ook zeg laten we even wachten voordat we een oordeel trekken, wat ik deel die mening wel.
    Verder was Kaddafi best een toffe gozer, hij ruimde oppositie aan de kant maar hij had een ordelijk en welvarend land.
    Wij hebben het hier in nederland te goed, maar in de rest van de wereld is dat nog een harde realiteit, waarom hebben we daar dan geen grote bek over ?

  • Citaat van Yoichi


    Vandaar dat ik ook zeg laten we even wachten voordat we een oordeel trekken, wat ik deel die mening wel.
    Verder was Kaddafi best een toffe gozer, hij ruimde oppositie aan de kant maar hij had een ordelijk en welvarend land.
    Wij hebben het hier in nederland te goed, maar in de rest van de wereld is dat nog een harde realiteit, waarom hebben we daar dan geen grote bek over ?


    Eindelijk iemand die mij begrijpt:)

  • het is maar goed ook dat amerika er zich mee bemoeit een ander land
    durft niks te zegen nl al heelemaal niet
    en dat hij nu dood is is maar goed ook !
    en het is ook goed dat de mensen van dat land het zelf hebben gedaan(h)

Participate now!

Heb je nog geen account? Registreer je nu en word deel van onze community!