AMSTERDAM - Microsoft heeft internettelefoonbedrijf Skype overgenomen voor 8,5 miljard dollar (bijna 6 miljard euro).
Dat is dinsdag bevestigd nadat 's ochtends geruchten waren ontstaan. Via Skype kunnen mensen via internet wereldwijd gratis met elkaar communiceren, met of zonder beeld.
Financieel gezien is het verlieslijdende Skype niet boeiend voor Microsoft, maar het bedrijf geeft daarmee een signaal af dat het zich in de strijd begeeft met Google en Apple om een stuk uit de aantrekkelijke wereldwijde communicatiekoek te bemachtigen.
Verlies
Skype stelde eerder over heel 2010 860 miljoen dollar te hebben omgezet. Dit resulteerde uiteindelijk in een verlies van 7 miljoen dollar.
Skype zal ondersteund worden door onder meer Xbox en Windows Phone. Bovendien kunnen gebruikers van Lync, Outlook en Xbox Live via Skype communiceren met andere gebruikers. Ook de ontwikkeling van Skype voor platformen die niet van Microsoft zijn, zal worden doorgezet.
Versnellen
Het belbedrijf zal een nieuw onderdeel worden van het bedrijf Microsoft en de huidige CEO van Skype, Tony Bates, zal deze afdeling gaan leiden. “Door deze samenwerking wordt het mogelijk om de plannen van Skype sneller uit te voerenâ€, aldus Bates.
Deze plannen hebben betrekking op het uitbreiden van de service en het introduceren van nieuwe manieren waarop mensen met elkaar kunnen communiceren.
Skype
Skype werd in 2003 gelanceerd door twee mannen die een technologie hadden bedacht om bestanden online te delen: Kazaa. Oorspronkelijk werd Skype gezien als iets voor nerds, later ontdekte de massa de voordelen.
In 2005 werd Skype gekocht door veilingsite eBay voor 2,6 miljard dollar, als een verlengde van de koopjessite. Dat werd niks en een paar jaar later deed eBay 70 procent in het bedrijf weer van de hand aan een groep investeerders.
Afgelopen augustus diende Skype papieren in om naar de beurs te gaan, maar dat plan werd in de ijskast gezet bij het aantreden van de nieuwe topman Tony Bates.
Beursgang
Een beursgang had een miljard op moeten leveren. In de marge voerde het bedrijf met het hoofdkantoor in Luxemburg gesprekken met potentiële overname- en fusiekandidaten zoals Google, Facebook en Cisco, stellen ingewijden.
Microsoft worstelt de laatste tijd met name met Google om grip op de internetmarkt. De eigen zoekmachine Bing wint weliswaar marktaandeel, maar het softwarebedrijf moet een klapper maken om zichzelf steviger in het zadel te houden.
De grootste overname van het softwarebedrijf was die van onlineadvertentiebedrijf aQuantive voor ongeveer 6 miljard dollar in 2007.