Review: iPhone 5 goed maar niet revolutionair

  • De iPhone 5 is dun, licht en lang. Dat valt direct op. Maar is er genoeg aan de telefoon veranderd om over te stappen?



    Review: iPhone 5http://FotoserieVideoDe veelgehoorde klacht over de iPhone 4s was dat hij te veel op de iPhone 4 leek. Eigenlijk was er qua dikte en ontwerp níets veranderd. Het was voor Apple dan ook noodzakelijk om met de iPhone 5 een heel nieuw toestel neer te zetten.
    Dat is gelukt. Hoewel het vasthouden van de smartphone noodzakelijk is voordat je tot deze conclusie komt. Het meest opvallende is de langere vorm en het 4 inch scherm dat daardoor mogelijk is.




    http://www.sanomamedia.nl/nl-web-Cookie_info.php
    De iPhone 4s kon met het 3,5 inch scherm voor veel gebruikers al een tijd niet meer meekomen. De Galaxy S III van Samsung en One X van HTC beschikken allebei over een 4,7 inch scherm en video’s bekijken en browsen gaat op dit formaat net iets fijner.


    Scherm


    4 inch is een grote stap vanaf 3,5 inch. Het levert een extra rij apps op het thuisscherm op en zorgt voor meer informatie op één scherm in bijvoorbeeld de agenda (5 in plaats van 3 dagen zichtbaar) en in e-mail (meer berichten te zien). Het nadeel: Ontwikkelaars moeten hun apps aanpassen aan het grotere scherm, applicaties schalen niet automatisch zoals bij Android.
    Veel internationaal populaire apps als Facebook, Twitter en Flipboard hebben al een update gekregen, maar bij Nederlandse apps verschijnt nog regelmatig een zwarte rand boven en onder het 4 insch scherm. De applicaties worden dan nog steeds weergegeven op het 3,5 inch formaat.
    </iframe>


    Formaat


    Ook blijft het scherm beduidend kleiner dan dat van de S III en One X. Foto’s en video’s zijn beter te zien op het grotere 4,7 inch scherm. Aan de andere kant is de keuze van Apple om het scherm van de iPhone 5 níet breder te maken, maar alleen langer een slimme.
    Veel mensen kunnen bij een 4,7 inch scherm niet meer met één duimbeweging het hele scherm bedienen. De verkoopcijfers van toestellen met grote schermen tonen echter aan dat heel veel consumenten daar geen probleem mee hebben.


    Kwaliteit


    Het scherm zelf is van verbluffende kwaliteit. Aan het aantal pixels per inch is niets veranderd, dus het beeld is niet scherper. Toch is het verschil met de iPhone 4s duidelijk te zien. Zo zijn de kleuren mooier en is het beeld helderder. Het kleurverschil is zelfs op het thuisscherm al te zien. Het blauw van bijvoorbeeld de Facebookapp is blauwer en ook de achtergrond ziet er beter uit.
    Bij foto’s in apps en op websites is het verschil nog beter te zien. De kleuren zijn veel realistischer, dat is bijvoorbeeld goed te zien bij gezichtskleur. Het scherm is bovendien een stuk dunner omdat de touchsensors niet op, maar in het scherm verwerkt zijn. Dit zorgt er bovendien mede voor dat de iPhone 5 als geheel een stuk dunner kan zijn.
    In vergelijking met de One X is het uitmuntende scherm van de iPhone 5 overigens niet veel beter. De toestellen presteren gelijkwaardig wat betreft helderheid en kleurweergave. In vergelijking met de S III zijn de kleuren op de iPhone iets realistischer.
    Wat betreft de weergave van wit, vooral belangrijk in apps en op websites, verslaat de iPhone 5 de concurrentie met gemak. Naast het nieuwe toestel van Apple lijkt het wit op de One X en S III dof.


    Snelheid + Accu


    De iPhone 5 met iOS 6 draait soepel. Hij lijkt net iets sneller dan de iPhone 4s met iOS 6 en vertoont nergens haperingen. Toch zit er voor de gemiddelde gebruiker bij de dagelijkse lichte taken weinig verschil in. Alle huidige topmodellen kunnen daar goed mee omgaan.
    Bij zwaardere activiteiten wordt meer rekenkracht verbruikt en laat de iPhone 5 zien dat hij ook daar geen moeite mee heeft. Dat komt vooral naar voren in tests, maar zal in de praktijk pas opvallen bij heel zware spellen en daar hebben bovengenoemde concurrenten ook geen moeite mee.
    Wat betreft prestaties onder de motorkap kan de iPhone 5 dus goed meekomen en zijn er geen minpunten te melden, maar het is moeilijk op dit gebied grote sprongen te maken in vergelijking met de concurrentie.


    Google Maps


    iOS 6 brengt overigens een groot probleem met zich mee: Maps. Apple heeft besloten geen gebruik meer te maken van Google Maps, maar een eigen kaartapp te introduceren. De software is nog lang niet af en vertoont veel bugs. Apple heeft inmiddels zelf ook excusesaangeboden en beveelt alternatieve apps aan, of zelfs de webversie van Google Maps.
    Toch zit de Maps-app van Apple standaard op de iPhone 5 geïnstalleerd en zullen veel mensen daar automatisch gebruik van maken. In Nederland is de 3D-weergave niet beschikbaar. Dat is alleen weggelegd voor grote steden als New York en Londen. Bovendien ontbreekt een Street View-achtige dienst die in Google Maps erg populair is. De Nederlandse gebruikers blijft dus veroordeeld tot een bovenaanzicht.
    Ook bij het opzoeken van locaties gaat er in Maps geregeld iets fout. 'Station Amsterdam Centraal' wordt niet herkend en Maps van Apple toont veel minder details dan Google Maps. Ook simpele zoekopdrachten als 'Albert Heijn' leveren veel minder resultaten op.


    Minimaal


    Verder is er in iOS weinig veranderd. Er is een integratie met Facebook zodat apps vanuit de App Store geliked kunnen worden. De App Store is bovendien van uiterlijk veranderd. Verder ziet het systeem er nog steeds hetzelfde uit.
    Dat is vertrouwd, maar ook weinig vernieuwend. Androidgebruikers zullen bijvoorbeeld vooral de widgets missen die op de voorpagina geplaatst kunnen worden.


    Ontwerp


    Waar Apple de spijker wel weer flink op de kop slaat, is bij het ontwerp. De iPhone 5 weegt 112 gram en is 7,6 millimeter dik. Zo’n 20 procent dunner en lichter dan de 4s. Bovendien is het toestel daarmee flink dunner en lichter dan de concurrentie. Vooral het gewicht, zonder goedkoop aan te voelen, valt veel gebruikers bij de eerste aanraking meteen op.
    De zilveren rand in de iPhone 4s is bovendien vervangen door een zwarte rand bij de zwarte iPhone 5 en een witte bij de witte variant. Wij zijn erg gecharmeerd van deze verandering, maar dat blijft uiteraard smaakgevoelig.


    Connector


    Over een andere aanpassing is al veel gezegd: de kleinere connector. De poort om de oplader in te steken of waarmee veel accessoires worden aangesloten is verkleind. De nieuwe 8 pins-connector is een stuk kleiner dan de oude en dat betekent dat oude accessoires niet meer passen.
    Apple biedt een overzetstukje aan voor 30 euro en stelt dat een nieuwe connector nodig is vanwege snelheid en duurzaamheid. Waarschijnlijk is ook het formaat van de telefoon een afweging geweest.


    Bellen


    Het bedrijf heeft verder de ingang voor de koptelefoon van de bovenkant naar de onderkant verplaatst en ook de speakers daar zijn opnieuw vormgegeven. Bovendien beschikt de iPhone 5 over drie speakers: één op de voorkant net boven het scherm, één aan de onderkant en één op de achterkant naast de camera.
    De eerste wordt gebruikt bij bijvoorbeeld videobellen, de tweede is voor tijdens een ‘normaal’ telefoongesprek en de derde nieuwe microfoon wordt gebruikt om geluid te filteren. Deze microfoon vangt omgevingsgeluid op en blokkeert dit vervolgens. In de praktijk zorgt dit ook daadwerkelijk voor minder ruis op de lijn tijdens telefoongesprekken, hoewel het verschil niet revolutionair is.


    Accu


    De accu presteerde tijdens onze tests opvallend goed. HTC en Samsung beloven een langere accuduur dan Apple, maar in de praktijk ligt dit dicht bij elkaar in de buurt. Diverse tests van buitenlandse media geven overigens verschillende uitkomsten, maar de accuduur van de iPhone 5, One X en S III ontliep elkaar bij ons niet veel.
    Dit betekent overigens wel dat Apple iOS 6 geperfectioneerd heeft wat betreft energiegebruik. De accu van 1430 mAh is een stuk minder krachtig dan die van 2100 mAh en 1800 mAh in respectievelijk de S III en One X.



    Lees verder op nu.nl -- http://www.nu.nl/gadgets/29230…r-niet-revolutionair.html

  • Guest, wil je besparen op je domeinnamen? (ad)
  • Weet wat het voor al is met zoon iphone. Het gevoel dat je dan met een oude iphone rondt loopt. Als je gaat kijken naar de verschillen zijn ze altijd maar klein. Dat is de marketing strategie van apple.


    Ook het fijt dat ze te weinig maken om aan de vraag te voldoen.
    Op deze manier hebben ze bij elke iphone gratis media aandacht gehad.
    Dat doet apple bij bijna alle producten.


    Ik ben benieuwt wie hier een iphone 5 heeft gekocht. Of wie deze gereserveerd heeft.
    Ik zag op facebook dat een bekende 6 weken moest wachten op zijn model.

Participate now!

Heb je nog geen account? Registreer je nu en word deel van onze community!