Kliksafe blijft internet filteren

  • De religieuze provider Kliksafe gaat geen ongefilterd internet aanbieden, maar abonnees kunnen tijdelijk toegang krijgen tot geblokkeerde sites met een inlog via een aparte stichting.


    Kliksafe werkt aan een technische en juridische 'complexe constructie' om te voldoen aan de wet netneutraliteit, die per 1 januari van kracht is. Dat vertelt Kliksafe-directeur Bert Jan Peters aan Webwereld. Standaard blijft het internet gefilterd, en de provider zal geen optie voor ongefilterd internet gaan aanbieden. "Als je dat wilt, kun je elders terecht", aldus Peters.


    Abonnees kunnen echter met een apart wachtwoord tijdens het surfen alsnog voor die sessie toegang krijgen tot een geblokkeerde site. Door het wachtwoordbeheer in een aparte stichting onder te brengen denkt Kliksafe aan de wet én de behoeften van klanten te voldoen. Het wachtwoord voor tijdelijke deblokkades is sinds 1 januari beschikbaar voor nieuwe abonnees, de stichting volgt binnen enkele maanden, vertelt directeur Peters.


    Geen vrijheid om te filteren
    Door de verplichte netneutraliteit, die vorig jaar in de nieuwe telecomwet werd verankerd, kwamen religieuze providers Solcon en Kliksafe in het nauw. Ze sprongen op de bres voor het recht op gefilterd internet. De gedwongen netneutraliteit is een "opgedrongen vrijheid die daardoor juist de vrijheid van de abonnee ernstig beperkt", betoogde Kliksafe.


    Solcon stelde vragen aan de minister van EZ, die antwoordde dat gefilterd internet aanbieden op zich wel mag onder twee voorwaarden: de filterende provider moet de abonnee de mogelijkheid bieden om zelf het filter uit - en ook weer in - te schakelen. En dat moet dan mogelijk zijn zonder tussenkomst van de provider zelf.


    Maar het probleem is dat de meeste Kliksafe-klanten helemaal geen optie willen hebben om het filter uit te schakelen. "Ze willen niet in de verleiding komen om het filter uit te zetten. Ze willen zekerheid en gemoedsrust. De vrijheid om die bevoegdheid (om te filteren) uit handen te geven wordt hen [door de wet] uit handen geslagen," stelde Peters vorig jaar.


    Complexe constructie
    Vandaar dat Kliksafe het deblokkeren van een site zo moeilijk mogelijk maakt. De toegang tot een 'verboden' site is alleen voor één sessie voor één pc, en er is een extra wachtwoord voor nodig.


    En als pièce de résistance de aparte stichting die de wachtwoorden gaat beheren, waarmee Kliksafe twee vliegen in één klap vangt. Het maakt de drempel om het filter uit te zetten nog hoger, maar als de klant toch iets wil deblokkeren, kan dat zonder tussenkomst van Kliksafe zelf. Directeur Peters: "Het is een enigszins complexe constructie, maar hiermee voldoen we wel aan de wet."


    Bron: http://webwereld.nl/nieuws/112…ft-internet-filteren.html

  • Guest, wil je besparen op je domeinnamen? (ad)

Participate now!

Heb je nog geen account? Registreer je nu en word deel van onze community!