[HWD?!] Deel 1: wat is webhosting en hoe zit het met domeinnamen?

This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

 • Inleiding
  In HWD?! (afkorting voor Hoe Werkt Dat?!) licht ik elke keer een vraag of probleem die ik veelvuldig tegenkom toe. In dit deel ga ik in op webhosting en domeinnamen. Wat is webhosting? Hoe en waar kan ik dit kopen? Hoe werkt de domain registry? Dat zijn zomaar enkele vragen die in dit artikel zullen worden beantwoordt.

  Wat is webhosting?
  Webhosting of soms ook kortweg hosting geheten is een dienst die verschillende bedrijven aanbieden om je website/bestanden op te slaan en beschikbaar te stellen. Er wordt onderscheidt gemaakt tussen Shared hosting, Virtuele servers, en dedicated servers het grote verschil in deze drie is de vrijheid die je zelf hebt. Op het moment dat je voor webhosting gaat zit er meestal een controlepaneel zoals DirectAdmin, Plesk of CPanel bijgeleverd. Hierin kun je direct nieuwe e-mailadressen, FTP-adressen en bijvoorbeeld sub-domeinen aanmaken. Vaak zijn er ook plugins zoals Installatron® of Fantastico geïnstalleerd, daarmee kun je direct open-source software als Wordpress, Joomla! en phpBB installeren zonder dat je met FTP of MySQL (database) hoeft te werken.

  Shared hosting betekent dat er op één grote server veel gebruikers met hun websites worden gezet. Dit heeft als voordeel dat de kosten relatief goedkoop zijn en dat je je niet druk hoeft te maken om een kapotte harde schijf in de server; jouw hostingbedrijf neemt alles voor zijn rekening en is dit ook verplicht te doen.

  Bij een virtuele server is er één super server die onderverdeeld is in een aantal kleinere servers, zogeheten virtuele servers. Dit betekent dat je zelf een besturingssysteem kunt kiezen, zelf kunt kiezen welke software je op de virtuele server plaatst en welke instellingen je gaat gebruiken. Voordeel is dat dit relatief goedkoop is ten opzichte van een dedicated server en dat (de meeste) bedrijven die dit aanbieden ook de kapotte hardware voor hun rekening nemen. Nadeel is dat je geen datacenter toegang krijgt en dat je sommige instellingen niet kan maken omdat andere virtuele servers hier mogelijk last van krijgen.

  Als laatste zijn er nog de dedicated servers dit zijn servers die je vaak huurt van een bedrijf. Zij zorgen ervoor dat deze server in een rack komt te staan en jij kunt van buitenaf de server beheren. Voordeel hiervan is dat je alle vrijheden hebt met de server die je maar wil en dat je soms ook toegang tot het datacenter hebt. Nadeel van dedicated servers zijn dat ze relatief duur zijn en dat je vaak kapotte hardware zelf moet betalen. Verder ben je voor veel dingen zelf verantwoordelijk, bijvoorbeeld dat dataverkeer en hardware goed gebruikt worden.

  Wat is een SLA?
  Een SLA ofwel een Service Level Agreement is een speciale licentie, vaak bij een virtuele of dedicated server die je kunt afnemen waardoor het bedrijf ervoor zorgt dat de server goed geconfigureerd is, altijd up-to-date
  blijft en soepel blijft werken. Hier zitten vaak extra maandelijkse kosten aan verbonden die soms zelfs duurder zijn dan de server zelf. Dit komt doordat een arbeidsuur in Nederland vaak al rond de €30 is inclusief alle belastingen en
  dit natuurlijk wel doorberekend moet worden aan de klant.

  Waar kan ik webhosting of virtuele/dedicated servers aanschaffen?
  Er zijn duizenden ISP’s (afkorting voor Internet Service Providers) in de wereld die dit soort diensten afleveren. Er is zoveel keus dat je waarschijnlijk niet weet wat je moet aanschaffen en wat je als beginner nodig hebt. Goed is het dan om hier op ICTScripters informatie te vragen of op websites die alleen op webhosting gericht zijn zoals www.webhosters.nl of www.ispgids.com te kijken. Hier kun je om advies vragen of prijsinformatie opvragen en met lotgenoten spreken.

  Wat is een domeinnaam?
  Een domeinnaam is een naam op het internet die uniek is en altijd in de vorm “naam.ext” wordt geschreven, waar naam iets is dat je zelf kunt kiezen en ext een extensie is. Extensies zijn bepaalde afkortingen die instanties en landen gebruiken. De meeste extensies kan iedereen registreren, maar aan sommige extensies zijn voorwaarden verbonden. Zoals bij de Duitse “.de” extensie dat er een adres in Duitsland moet worden gebruikt. Zo’n globale extensie wordt beheerd door een groot bedrijf zoals het SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) dat doet voor de Nederlandse “.nl” en DENIC voor de Duitse “.de” extensie.

  Zij zorgen er voor dat als jij de domeinnaam intypt, dat je dan naar de juiste website wordt doorgestuurd.

  Je kunt echter niet direct bij het SIDN of bij DENIC een aanvraag indienen. Dit loopt via resellers (de ISP’s) die de domeinnaam aanbieden aan particulieren. Je betaalt aan de reseller een bepaald bedrag per jaar en zij zorgen ervoor dat je via hen de domeinnaam kunt beheren. Bijvoorbeeld om de nameservers of de contactgegevens te wijzigen.

  Wat zijn nameservers?
  Dit zijn adressen die de ISP waar je je webhosting of server hebt lopen ter beschikking stelt. Zij zorgen ervoor dat de bezoeker van jouw website ook daadwerkelijk bij jouw website uitkomt. Vaak worden deze adressen in de vorm nsX.isp.ext geschreven. De X wordt meestal met een getal vervangen, maar sommige ISP’s gebruiken nameservers in een andere vorm.

  Wat is de WHOIS?
  In de WHOIS (= Who Is, oftewel wie is) kan je informatie opzoeken over de houder van de domeinnaam. Hier staan niet alle gegevens in, maar vaak wel adresgegevens. Je kunt aflezen wie de houder is, wie de registrar is en wie de domeinnaam (administratief) beheert. Dit is handig als je contact op wil nemen met iemand maar dat de gegevens van de desbetreffende website niet op de website zelf staan. Of als een domeinnaam bepaalde wetten overtreedt dat je contact op kunt nemen met de ISP van de website zodat de content verwijderd kan worden. De WHOIS kan je vinden op de website van de registrars (dus sidn.nl voor .nl domeinnamen bijvoorbeeld) maar als je Googled op "whois" dan vind je ook een aantal websites die alle extensies in één hebben.

  Tot slot
  Zelf heb ik ook een webhosting bedrijf en het is vaak hard werken. Het leuke van het hebben van een eigen ISP vind ik om beginners te helpen, zoals deze handleiding schrijven en beginners helpen met het online zetten en debuggen van websites. Zodoende ben ik ook programmeur in PHP, SQL, HTML en JavaScript en verdiep ik me al ongeveer 5 jaren in website ontwikkeling. Mijn bedrijf heb ik samen met een vriend opgericht in 2011 en dat bevalt tot nu toe prima.

  Hopelijk hebben jullie hier wat aan gehad en tot de volgende HWD?!.

  Laatste update: 23:00, opmaak goed gezet.

  1,388 times read

Comments 4

 • L. Velthuis -

  Heel mooi geschreven! wist het allemaal allang maar verveelde me ff en ging het toch ff lezen! super geschreven naamgenootje :p.

  5 stars!

 • L.Groot -

  Iedereen bedankt voor de positieve reviews ;). Een vervolg komt waarschijnlijk ergens volgende week als ik tijd heb.

 • M.Martens -

  Klasse Lars. 5 sterren zeker waard.

  Ik kan niet wachten op de volgende.

 • robinjoo1 -

  in een woord TOP GUIDE echt waar dikke 5 sterren