Belangrijk om backups te maken...

This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

 • Doordat ik best wel opgeslokt was door mijn project, het programmeren, het toevoegen van nieuwe functies en het bijwerken van mijn SEO vergat ik een belangrijk ding: backups maken. Al was het me verteld voordat mijn server crashte, had ik het waarschijnlijk niet gedaan. In al meer dan 7 jaar is de server al vaak genoeg plat geweest, maar is er nog nooit een schijf corrupt geraakt. Ik kan het goed begrijpen als jij je ook geen zorgen maakt om je server. Hierbij probeer ik jullie als lezer toch te overtuigen: maak je nog geen backups, doe dat dan snel.

  Begin vorige week ging het fout, toen crashte de server waar ik mijn project op host. De SSD was corrupt, en later bleek ook een normale schijf corrupt te zijn. Hierdoor moest er veel opnieuw geïnstalleerd worden, en was ik bovendien al mijn database-gegevens kwijt. Vooral dit laatste was erg zonde en kostte me veel tijd. Er waren onderhand z'n 80 gebruikers aangemeld op mijn site, die samen ongeveer 8.000 woorden op het platform hadden toegevoegd. Al deze data was corrupt en niet terug te halen. Dit betekent dat alle accounts en woorden weg waren.

  Gelukkig gaat het in mijn geval om (maar) 80 gebruikers en 8.000 woorden. Ik vind het zonde, maar het is beter dat zoiets nu gebeurd dan wanneer ik duizenden gebruikers heb. Het is natuurlijk een domme fout, maar het maken van backups is iets dat ik compleet over het hoofd heb gezien. Maak jij nog geen backups? Red je gegevens dan en begin er zo snel mogelijk mee.
  Bezig met een nieuw project: overhoorprogramma. Laat weten wat je ervan denkt. :)

  7,402 times read

Comments 7

 • FangorN -

  Het maken van een backup alleen is ook niet genoeg. Heb je een plan voor het terugzetten van de backup en ga je ook regelmatig na of dit ook echt werkt? Anders heb je geen biet aan een backup. Analogie: in een ziekenhuis valt de stroom uit, en direct daarna knalt het noodaggregaat eruit (dit is echt gebeurd). Zorg ervoor dat je vangnet ook echt werkt als een vangnet.

 • WHMCSAddons -

  Ik schrijf elke 4 uur een kopie van de server naar een andere server, zo ben ik toch redelijk gedekt. Buiten deze kopie is er natuurlijk nog een dagelijkse backup die op een externe locatie weggeschreven wordt.

  • P.Yntema -

   Dit is precies wat ik ook had moeten doen. Ik maak als het goed is nu ook genoeg backups. Verstandig dat jij hier al mee bezig bent.

  • WHMCSAddons -

   Het is meer een server die de boel opvangt als server 1 wegvalt, zo kan ik server 1 repareren zonder downtime. wanneer deze weer draait kan de kopie weer draaien, zo verlies ik niks. Eigenlijk altijd al zo gedaan, is gelukkig nooit echt noemenswaardig fout gegaan maar je weet het nooit.

  • P.Yntema -

   Dat is inderdaad slim. Ik heb alleen niet twee servers ter beschikking. Omdat mijn server op het moment ook veel downtime heeft ben ik aan het overwegen om te gaan hosten bij bijvoorbeeld Transip. Toevallig een suggestie over een stabiele hoster die toch niet al te prijzig is?

 • Jesse -

  Ik denk dat je nu niet snel meer zult vergeten een back-up te maken van je bestanden